- Aspecte generale privind menținerea stării de sănătate la animale
În Republica Moldova, după anii 2007-2008 a luat amploare creșterea iepurilor de casă, inclusiv în gospodariile țaranilor. Cu atat mai mult, gospodarii cresc iepuri de rasă care au un randament mai mare în obținerea cărnii, fapt ce a contribuit la obținerea unor cheltuieli mai mici şi o producție mai mare de carne într-un timp foarte scurt. Indiferent de rasă și vîrstă, iepurii sunt predispuși unor boli cu diferite origini.
- Prevenirea bolilor infecțioase(prin vaccinare)
Pricipalele boli infecțioase ale iepurilor care pot fi prevenite prin vaccinare sunt: boala Hemoragica și Mixomatoza.
Boala Hemoragica la iepuri.
Aceasta maladie a fost descrisă pentru prima dată în anul 1984 de către doctorul Liu, din China. Acest sindrom hemoragic este un tip de viroză contagioasă, care se manifestă prin nevroze hepatice și procese de coagulare intravasculară
Mixomatoza.
Este o boală contagioasă a iepurilor, extrem de agresivă, provocată de virusul Mixoma. Boala se manifestă prin inflamații la nivelul ochilor, edeme(umflături) ale corpului și noduli sub piele. De cele mai multe ori este fatală, procentul de mortalitate fiind de 95-100%.
- Profilaxia și combaterea bolilor de origine infectioasă.
În creșterea iepurilor se întâlnesc urmatoarele maladii: de origine respiratorie(pasteureloza) și de origine digestivă(colibaciloză, salmoneloză). Aceste maladii sunt destul de frecvente în crescătoriile de iepuri.
În Tratamentul acestor maladii se recomandă urmatoarele medicamente:
Sol. Enrofloxacină 10%(soluție buvabilă) – 2ml sol. x 1L apă timp de 3-5 zile (în afecțiuni respiratorii)
Sol. Tilan 5%(soluție injectabilă) – 0,1-0,2ml/kg masa corp. În decurs de 3-5 zile(în dependență de evoluția bolii)
Pulb. Oxitetraciclină 100%(pulbere hidrosolubilă) – 3g la 3L apă timp de 3 zile(în cazul afecțiunelor pulmonare)
Pulb. Vitametoprim – 8g la 1L apă timp de 3 zile(are și efect anticoccidiostatic)
- Prevenirea și terapia bolilor de origine parazitară.
Principalele boli parazitare întâlnite la iepurii domestici sunt: cocidioza, râia auriculara(urechilor), tricofiția și cele provocate de paraziții interni.
Coccidioza la iepuri are 2 localizări: intestinală – evoluează cu semne clinice precum indigestie, constipație, diaree și slăbire; și hepatică – evoluează cu semne clinice precum icter, otită, anemii. Ambele forme de coccidioză se termina cu moartea după 4-10 zile.
Pentru profilaxia acestei maladii se administrează timp de 4-5 zile, in fiecare luna, pulb. Vitametoprim – 8g la 1L apă(5zile) sauSol. Medicox – 1ml la 2L apă(3-5 zile).
Râia auriculară produce leziuni grave la baza urechii, iepurele ținând capul înclinat spre urechea bolnavă. Dacă boala se agravează și nu este tratată, duce la tulburari ale sistemului nervos și poate chiar provoca moartea. Tratamentul de elecție constă în injectarea, subcutan, cu Ivermectină 1%, în doză de 0,4mg/kg masa corp. sau 1ml/25kg masa corp., cu o repetare la 4-7 zile. Local, se poate administra picaturi Amitraz sau Ulei Camforat timp de câteva zile. Înainte de aplicarea uleiului se face toaletizarea pavilionului urechii cu apa oxigenată 3%.
Adăpătorile şi ustensilele se pot dezinfecta cu Sol. Aquadez(40ml produs/1L apă).