Este o afecțiune care se caracterizează printr-o distensie rapidă a rumenulului având efecte negative asupra respirației și circulației. De cele mai multe ori timpanismul ruminal este reprezentat de o masă spumoasă, care destinde rumenul provocând acumularea de gaze.
Cauzele – deseori sunt legate de furajarea animalului cu nutrețuri spumogene, cum ar fi: netrețuri verzi, fragede, umede(plouate sa inrourate).
Această maladie apare frecvent primăvara-vara.
Simptomele principale: Animalul este neliniștit, tentative de culcare, urmate de ridicări rapide, încetarea consumului de nutreț și destinderea evidentă a abdomenului.
Tratament: Măsurile des efectuate sunt: masajul profund al abdomenului, udarea cu apă rece sau introducerea animalelor timpanizate în lacurile cu apă rece pe timp de vară.
Din medicamentația cu acțiune similară se poate folosi cu succes Sulfat de Magneziu(pînă la 500gr). Succese bune în tratarea meteriorismului ruminal o au și antibacterienele, împreună cu antispumantele cum ar fi pulb. Oxitetraciclină(10-20gr/kg masa corp.) – de 2 ori pe zi, timp de 3-5 zile, înpreuna cu apă.
Conținutul gazos din rumen poate fi evacuat cu ajutorul sondei buco-esofagiene.
Rezultate bune prezintă Ruminal(100ml per animal), se repetă peste 2 ore dacă este necesar. Are acțiune antifermentescibilă spumolitică.